RSS

Kegilaan Yang Gila

Dreamphotostory suka buat perkara yang gila, dan kegilaan terkini adalah menyertai peraduan The Star Bid & Win. Tahap kegilaan tersebut rupa-rupanya hanya kurang 1% berbanding orang yang begitu gilakan peraduan ini. Tapi kegilaan ini bakal terjawab pada 19 januari 2012 ini dan apakah kereta di atas menjadi kenyataan? nantikan debaran kegilaan untuk awal tahun 2012 ini.

 
Leave a comment

Posted by on January 13, 2012 in Cars

 

Tags: , ,

Gahnya Kereta Mampu milik

Google has released its annual Zeitgeist list for Malaysia, which ranks 2011’s hottest search terms on google.com.my. Zeitgeist, which is German for “the spirit of the times”, offers a glimpse at the significant whats and whos in the eyes of Malaysians. Since we’re an automotive site, let’s focus on the car list. The top 10 fastest rising car brand searches on google.com.my in 2011 are:

1. Myvi/Perodua Myvi
2. Mercedes
3. Volkswagen
4. Honda Insight
5. Peugeot
6. Lexus
7. Perodua
8. Ford Fiesta
9. Audi
10. Lamborghini

This is a “fastest rising” list, search terms that have seen the largest increase in search volume over the year. Not to be confused with “most popular”, which indicates terms that are most frequently searched.

It’s no surprise that the Perodua Myvi is at the top – it’s Malaysia’s best selling car, and people want to read up before they buy. Also, the new Myvi was introduced last year, before the more powerful SE and Extreme came in September, further adding interest.

Mercedes-Benz came in second, so perhaps it’s the brand most Malaysians aspire to. Continental cars are getting more popular by the day, gaining a foothold in the Japanese dominated non-national segment, so it’s no surprise to see VW and Peugeot in the top 5.

Hybrids are “in” too, thanks to tax breaks, and the sub RM100k Honda Insight is popular both on urban streets and in Google. Another “hot car” is the Ford Fiesta, the stylish B-segment hatch that single handedly revived the Ford brand in Malaysia. A surprise for me is Lamborghini at number 10 – everyone wants a bull as their wallpaper perhaps?

 
Leave a comment

Posted by on January 13, 2012 in Cars

 

Tags:

Wordless Wednesday #5

Gambar koleksi original dreamphotostory akan menyusul nanti.

 
Leave a comment

Posted by on January 11, 2012 in Photo Gallery

 

Tags: , , , ,

Lebih Berjaya dan Berjaya Perlukan Doa

Rabbighfirli.. (Tuhanku, ampuni aku..)
Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah.  Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan.
Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni.. (Sayangi aku..)
Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.  Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima.  Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup. Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu.

Wajburnii..  (Tutuplah aib-aibku..)
Warfa’nii..   (Angkatlah darjatku..)
Warzuqnii.. (Berilah aku rezeki..)
Wahdinii..    (Berilah aku petunjuk..)
Wa’Aafinii.. (Sihatkan aku..)
Wa’fuannii..(Maafkan aku..)

Mohon Allah mendengar isi hati kita dan membantu kita menempuhi segala ujian yang datang dengan berjaya.

 
Leave a comment

Posted by on January 10, 2012 in Blogger Tips

 

Tags: ,

Kisah banding harga

Adakah anda membuat kajiselidik harga barang yang anda ingin beli terlebih dahulu atau terus beli tanpa sebarang perbandingan harga dibuat? Sekiranya anda mengabaikan penyataan tadi, anda sebenarnya mengabaikan hak anda sebagai pengguna.

Pada hujung minggu lepas saya sekeluarga membuat perbandingan harga ke atas sebuah barangan pengguna. Kami ke satu kedai kemudian ke satu kedai lain dan apa yang kami perolehi selain daripada harga barang secara purata, kami juga dapat maklumat tambahan berkenaan dengan barang tersebut.

Selain kedai yang berbeza, kami juga ke lokasi yang berbeza. Ada kedai di bandar, pinggir bandar dan dalam kawasan kampung. Jelas sekali harga lebih kurang sahaja tapi cara penjual menjual berbeza. Ada yang bagi diskaun, ada yang promosi ikut jenama, ada yang kutuk jenama lain dan satu yang paling menarik ialah terus bagi harga barang secara hutang. Yang lebih mencekik darah, jumlah bunga yang dikenakan lebih daripada harga barang tersebut. Sebagai contoh harga barang tersebut sekitar RM1100 tapi bayaran secara hutang menjadikan harga barang tersebut sebanyak RM2300. Bila kami mengatakan kami hendak membayar secara tunai, penjual tadi buat muka terkejut dan terus tidak mengendahkan kami. Apa lagi, kami terus berlalu sambil memikirkan kasihan kepada pembeli. Sudahlah ia di luar Bandar, kena pula bayar harga yang tinggi. Sungguh tidak patut.

 
Leave a comment

Posted by on January 9, 2012 in Blogger Tips

 

Tags: , , , ,

Kaedah untuk memperolehi MAC Address Nokia 5800 XM

Picture taken by Nokia 5800 Express Music.

Image via Wikipedia

English: Nokia 5800 XpressMusic

Image via Wikipedia

Image representing Nokia as depicted in CrunchBase
Image via CrunchBase

Dreamphotostory juga merupakan rangkuman pengalaman saya seharian. Artikel ini ditulis berkenaan dengan keghairahan kita dalam menggunakan internet menerusi wifi. Sekarang ini, kemudahan wifi mudah diperolehi sama ada secara percuma, berbayar ataupun kita cilok dari jiran sebelah secara senyap-senyakalau ada yang cilok, harap dapatkan yang percuma secara elok.

Wifi boleh digunakan sama ada menggunakan desktop, laptop, telefon bimbit dan yang terkini tablet. Ia mudah,murah dan kadar sambungannya agak memberangsangkan.

Hari ini saya menerima pelanggan yang datang untuk mendapatkan kemudahan wifi menerusi telefon bimbitnya. Sebelum ini, pelanggan saya banyak yang menggunakan telefon jenama Samsung, jadi mudahlah untuk saya set telefonnya. Pelanggan hari ini membawa telefon jenis Nokia. Hmmm…lama juga saya mencari-cari di mana MAC Address telefon ni dan akhirnya kena tanya juga pakcik Google. Rupanya macam ni jawapannya:

Kaedah untuk memperolehi MAC Address Nokia 5800 XM

  • Dial *#62209526#

dan nombor khas itu pun terpapar. Selamat mencuba

 
Leave a comment

Posted by on December 29, 2011 in Blogger Tips

 

Tags: , , , , , ,

Angry Bird memang wujud?

Angry Birds

Sekarang ni, ramai orang yang gila dengan Angry Bird. Ala, permainan yang lastik burung untuk bunuh haiwan oik oik warna hijau tu. Bukan setakat menjadi kegilaan penggemar permainan komputer, malah Angry Bird nidah jadi macam fenomena jenama seperti yang pernah terjadi semasa filem Titanic

Angry Birds

ditayangkan sekitar tahun 1997. Masa tu pensel, beg, t-shirt, kertas pembalut hadiah dan segalanya memaparkan gambar adegan dalam filem tu. Macam tu juga la yang jadi sekarang ni dengan Angry Bird. Anak saya pun ada baju tidur gambar burung ni. Tapi harus berjaga-jaga, kalau nak beli baju atau sebagainya pastikan gambar oik-oik warna hijau tu takde ye. Nanti tak pasal-pasal kena samak pulak.

 
Leave a comment

Posted by on December 29, 2011 in Blogger Tips

 

Tags: , ,

For the first time

i am scared

 
Leave a comment

Posted by on December 27, 2011 in Photo Gallery

 

Tags: , , , ,

Kereta Bukan Mampu Milik

Pemilik kereta sebegini diharapkan jangan la mohon bantuan kerajaan yang RM500 tu ye. Cukai jalan je dah macam gaji setengah tahun kita. Bangga bila ada yang berjaya sebegini, tapi lebih bangga jika zakat tidak diabaikan.

p20111211 132614

 

 
Leave a comment

Posted by on December 12, 2011 in Street Photography

 

Tags: , , , , ,

Image

Langit dan Kesan Efek Menerusi Little Photo

Gambar 1 asal pemandangan di sebuah kawasan sawah padi semasa perjalanan ke Permatang Ara, Seberang Perai

Gambar  1 beserta kesan efek b&w film

Gambar 1 dengan efek 2nd hand lens:

 
Leave a comment

Posted by on December 5, 2011 in Photo Gallery

 

Tags: , , , , ,

Bila sudah gila gadget

Tajuk entri ni berkaitan dengan kegilaan baru. Baru tak baru pun dah hampir 2 tahun dreamphotostory terbabit dengan dslr world. dari zero sampai la sekarang ni. Rasanya ada improvement la sket-sket. dari tak tahu makna aperture, jenis lens yang nak guna sampai la boleh amik gambar tanpa guna flash.

Tapi rasanya banyak lagi yang perlu dreamphotostory belajar. Ilmu ni sungguh luas dan yang ada pada saya boleh la diumpamakan setitis sahaja. Betapa naifnya.

Yang terkini dalam koleksi saya ialah lensa Canon 50mm F1.8 II. Beli kat ICT Komtar, Penang. Kedai depan KFC tu. Bagi mereka yang gila gadget dan dslr, rasanya lebih arif tempat tersebut. Good price tuu.

contoh gambar yang guna lensa jenis ni dan efeknya:

Gambar contoh dari http://hair3e.blogspot.com/

Jadi, berbunga-bungalah hati.

 
Leave a comment

Posted by on December 5, 2011 in Photo Gallery

 

Tags: , , , , , ,

Image

New Member

 
Leave a comment

Posted by on December 3, 2011 in Newborn Photography

 

Tags: , , ,

Image

Liku-Liku Seorang Skizofrenia

Kisah benar dalam kehidupan

 
Leave a comment

Posted by on November 25, 2011 in Street Photography

 

Tags: , , ,

50sen baru pertama ku

Sudah digunakan rupanya. syiling 50 sen ini sama besar seperti saiz syiling 20 sen yg lama. Duit Malaysia ni makin kecil rasanya. Warna pun seperti kekuning-kuningan. Gambar depan menunjukkan bunga raya manakala di bahagian belakangnya pula corak bunga seperti batik. Itu pendapat saya yg kurang arif tentang sastera. Yg pasti corak tu cantik dan berseni

 
Leave a comment

Posted by on January 27, 2012 in Photo Gallery

 

24 January, 2012 16:59

CelcomMM.gif
This message has been delivered to your e-mail account by the Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 60133063003

You have received this Multimedia Message in your email inbox and it has been reformatted in order to be visible in your email client. However, Multimedia Messages have slideshow like qualities that are best viewed with the MMS capable player located in MMS capable devices or in our Web based MMS Player.

This message can be viewed as it was originally intended

To view this message as it was originally intened click on the button below…

button_view.gif

 
Leave a comment

Posted by on January 24, 2012 in Photo Gallery

 

Siti Nurhaliza Biography-On History Channel FULL version

excellent Malaysian legend
Vodpod videos no longer available.

 
Leave a comment

Posted by on January 17, 2012 in Photo Gallery

 

Siti Nurhaliza Biography-On History Channel FULL version

Suka walaupun banyak kutukan mengelilingi beliau namun beliau buat dek je kerana dalaman kuat. aura beliau yang positif membuatkan hanya yang positif sahaja yang datang. Go go Dato’ Siti

Vodpod videos no longer available.

 
Leave a comment

Posted by on January 17, 2012 in Photo Gallery

 

MFD itu pentingkah?

Semua sedia maklum, kamera sekarang memang dilengkapi dengan titik fokus supaya foto lebih jelas bila kita fokuskan padanya walaupun dari jarak yang dekat dan tidak blur. Secara umum, titik ini biasa disebut Minimum Focusing Distance (MFD) atau jarak fokus minimum. MFD dinyatakan dalam satuan panjang (misal 0,5 m) diukur dari jarak sensor cahaya di kamera sampai dengan objek foto.

Contoh kalau lensa tersebut tertulis 0.25m maksudnya jarak sensor dengan objek adalah minimum 25cm.

Di mana boleh kita lihat nombor tersebut? Ia ada pada lensa dan juga manual kamera.

Pengetahuan tentang jarak ini penting bagi mereka yang menceburi bidang fotografi makro (close up). Kebiasaan bagi penggiat fotografi makro, mereka menggunakan jarak minimum 16cm maka objek akan lebih dekat dengan sensor lensa.

Untuk lensa biasa (bukan makro) jarak kebiasaannya ialah 40cm MFD.

 
Leave a comment

Posted by on January 12, 2012 in Photography Tips

 

Tags: , , , ,