RSS

Kaedah Tingkatkan Trafik ke Blog

23 Nov

Apabila sesebuah blog dihasilkan, persoalan pertama blogger ialah bagaimana nak bagi orang baca blog ni. Takkan hanya seorang dua sahaja yang tengok. Blogger mesti syok habis dan rasa puas bila ada orang singgah di blognya tambahan pula ada yang tinggalkan komen atau like. itu pun dah memang best sangat dah. Di sini ada beberapa tip yang boleh dijadikan pandduan. terima kasih kepada support from wordpress.com.

 1. Beritahu rakan anda di jaringan sosial anda tentang post terbaru anda. Boleh promosi di facebook, twitter dan sebagainya. Contoh di wordpress ada pautan Publicize. Gunakan ia.
 2. Pastikan kandungan post mudah dicari di enjin pencari seperti di Google, Yahoo!
 3. Bayar trafik ke blog anda. Boleh guna aplikasi seperti StumbleUpon. Ia mengenakan $0.05 sekali lawat. Pelawat dapat bayaran la.
 4. Galakkan rakan dan keluarga lawat laman blog anda. Promosi mulut ke mulut. Kos? Langsung tiada, hanya air liur sahaja. Galakkan mereka ikut langgan Follow Blog Widget.
 5. Guna katakunci (Tags) yang tepat. Masukkan kategori yang tepat. Jangan guna terlalu banyak tags. 5 hingga 10 adalah terbaik.
 6. Baca dan komen blog lain. Tinggalkan tanda di blog mereka. Di WordPress ada Freshly Pressed atau Global Tags. gunakan.
 7. Masukkan pautan (link) blog lain ke dalam blog anda. Kongsi pautan tersebut.
 8. Buat orang lain tahu entri anda.
 9. Post blog yang konsisten akan membina kepercayaan pembaca. Sekiranya perlukan inspirasi untuk menghasilkan post, dapatkan di Daily Post.
 10. Sabar, kebanyakkan blog mendapat trafik yang memuaskan setelah setahun beroperasi.
 11. Saiz tidak penting. Bukan jumlah pembaca yang penting tapi bagaimana kita dan pembaca ambil berat antara satu sama lain, itu yang paling penting.
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 23, 2011 in Blogger Tips

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: