RSS

Keperitan Kalau Fungus Menyerang

12 Dec

Image

Dalam dunia fotografi ni, bak kata orang utara memang renyah dan merumitkan dari segi peralatan, penggunaan hinggalah kepada penjagaannya. dah la kosnya agak ‘riban-riban‘, kalau kita terlepas pandang dari sudut penjagaannya, padah yang kita terima.

Jadi kepada yang baru berjinak-jinak, tolongla fikirkan tentang penjagaan gear anda. Dah keluarkan kos untuk beli body, lensa berbagai. kita kena ingat mana nak simpan semua tu supaya takde cik fungus melawat…hehehe.

Fungus adalah sejenis kulat dan bersifat parasit. Ia datang disebabkan oleh faktor kelembapan dan suhu persekitaran yang menggalakkan pertumbuhannya.Ia bukan sahaja merosakkan gear malah mencacatkan mutu gambar yang terhasil. Apa yang diharapkan, jangan bila kita dah siap sesi fotografi je, bila balik rumah, semua gambar kita ada ‘something’ pada tempat yang sama. ha…masalah tu.

Kos untuk mencuci masalah diserang fungus ni pulak boleh mencecah ratusan ringgit. ongkos lagi. Untuk semetara waktu boleh je dengan drybox DIY. Boh thirsty hippo atau silica gel dulu. Tapi selalu gak kena tukar bila semua tu dah jadi air atau gel. Ada satu lagi cara nak elakkan kulat ni ialah dengan selalu guna gear anda tu.

Untuk jangka panjang, boleh la kumpul duit untuk dapatkan dry box. Kosnya dalam RM250++ la. Macam-macam brand terpulang pada bajet kita. Suhu yang sesuai untuk dalam dry box tu lebih kurang 45-47C.

 
Leave a comment

Posted by on December 12, 2011 in Photography Tips

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: