RSS

Kisah banding harga

09 Jan

Adakah anda membuat kajiselidik harga barang yang anda ingin beli terlebih dahulu atau terus beli tanpa sebarang perbandingan harga dibuat? Sekiranya anda mengabaikan penyataan tadi, anda sebenarnya mengabaikan hak anda sebagai pengguna.

Pada hujung minggu lepas saya sekeluarga membuat perbandingan harga ke atas sebuah barangan pengguna. Kami ke satu kedai kemudian ke satu kedai lain dan apa yang kami perolehi selain daripada harga barang secara purata, kami juga dapat maklumat tambahan berkenaan dengan barang tersebut.

Selain kedai yang berbeza, kami juga ke lokasi yang berbeza. Ada kedai di bandar, pinggir bandar dan dalam kawasan kampung. Jelas sekali harga lebih kurang sahaja tapi cara penjual menjual berbeza. Ada yang bagi diskaun, ada yang promosi ikut jenama, ada yang kutuk jenama lain dan satu yang paling menarik ialah terus bagi harga barang secara hutang. Yang lebih mencekik darah, jumlah bunga yang dikenakan lebih daripada harga barang tersebut. Sebagai contoh harga barang tersebut sekitar RM1100 tapi bayaran secara hutang menjadikan harga barang tersebut sebanyak RM2300. Bila kami mengatakan kami hendak membayar secara tunai, penjual tadi buat muka terkejut dan terus tidak mengendahkan kami. Apa lagi, kami terus berlalu sambil memikirkan kasihan kepada pembeli. Sudahlah ia di luar Bandar, kena pula bayar harga yang tinggi. Sungguh tidak patut.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 9, 2012 in Blogger Tips

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: