RSS

Tag Archives: lensa

MFD itu pentingkah?

Semua sedia maklum, kamera sekarang memang dilengkapi dengan titik fokus supaya foto lebih jelas bila kita fokuskan padanya walaupun dari jarak yang dekat dan tidak blur. Secara umum, titik ini biasa disebut Minimum Focusing Distance (MFD) atau jarak fokus minimum. MFD dinyatakan dalam satuan panjang (misal 0,5 m) diukur dari jarak sensor cahaya di kamera sampai dengan objek foto.

Contoh kalau lensa tersebut tertulis 0.25m maksudnya jarak sensor dengan objek adalah minimum 25cm.

Di mana boleh kita lihat nombor tersebut? Ia ada pada lensa dan juga manual kamera.

Pengetahuan tentang jarak ini penting bagi mereka yang menceburi bidang fotografi makro (close up). Kebiasaan bagi penggiat fotografi makro, mereka menggunakan jarak minimum 16cm maka objek akan lebih dekat dengan sensor lensa.

Untuk lensa biasa (bukan makro) jarak kebiasaannya ialah 40cm MFD.

 
Leave a comment

Posted by on January 12, 2012 in Photography Tips

 

Tags: , , , ,

Keperitan Kalau Fungus Menyerang

Image

Dalam dunia fotografi ni, bak kata orang utara memang renyah dan merumitkan dari segi peralatan, penggunaan hinggalah kepada penjagaannya. dah la kosnya agak ‘riban-riban‘, kalau kita terlepas pandang dari sudut penjagaannya, padah yang kita terima.

Jadi kepada yang baru berjinak-jinak, tolongla fikirkan tentang penjagaan gear anda. Dah keluarkan kos untuk beli body, lensa berbagai. kita kena ingat mana nak simpan semua tu supaya takde cik fungus melawat…hehehe.

Fungus adalah sejenis kulat dan bersifat parasit. Ia datang disebabkan oleh faktor kelembapan dan suhu persekitaran yang menggalakkan pertumbuhannya.Ia bukan sahaja merosakkan gear malah mencacatkan mutu gambar yang terhasil. Apa yang diharapkan, jangan bila kita dah siap sesi fotografi je, bila balik rumah, semua gambar kita ada ‘something’ pada tempat yang sama. ha…masalah tu.

Kos untuk mencuci masalah diserang fungus ni pulak boleh mencecah ratusan ringgit. ongkos lagi. Untuk semetara waktu boleh je dengan drybox DIY. Boh thirsty hippo atau silica gel dulu. Tapi selalu gak kena tukar bila semua tu dah jadi air atau gel. Ada satu lagi cara nak elakkan kulat ni ialah dengan selalu guna gear anda tu.

Untuk jangka panjang, boleh la kumpul duit untuk dapatkan dry box. Kosnya dalam RM250++ la. Macam-macam brand terpulang pada bajet kita. Suhu yang sesuai untuk dalam dry box tu lebih kurang 45-47C.

 
Leave a comment

Posted by on December 12, 2011 in Photography Tips

 

Tags: , , , , , , ,

Bila sudah gila gadget

Tajuk entri ni berkaitan dengan kegilaan baru. Baru tak baru pun dah hampir 2 tahun dreamphotostory terbabit dengan dslr world. dari zero sampai la sekarang ni. Rasanya ada improvement la sket-sket. dari tak tahu makna aperture, jenis lens yang nak guna sampai la boleh amik gambar tanpa guna flash.

Tapi rasanya banyak lagi yang perlu dreamphotostory belajar. Ilmu ni sungguh luas dan yang ada pada saya boleh la diumpamakan setitis sahaja. Betapa naifnya.

Yang terkini dalam koleksi saya ialah lensa Canon 50mm F1.8 II. Beli kat ICT Komtar, Penang. Kedai depan KFC tu. Bagi mereka yang gila gadget dan dslr, rasanya lebih arif tempat tersebut. Good price tuu.

contoh gambar yang guna lensa jenis ni dan efeknya:

Gambar contoh dari http://hair3e.blogspot.com/

Jadi, berbunga-bungalah hati.

 
Leave a comment

Posted by on December 5, 2011 in Photo Gallery

 

Tags: , , , , , ,

Sistem DSLR Kamera Yang Sesuai Untuk Bersiar-siar

Bagi pemilik dslr, anda mesti berkeinginan merakam saat-saat indah menurut pandangan mata anda namun yang menyekat hasrat tersebut semestinya berkenaan
dengan saiz dan berat kamera tersebut, tambahan pula harga setiap kamera itu bukan murah.
Mana yang nak bawa beg, lensa dan sebagainya. Ditambah pula dengan berat kamera itu sendiri. Berikut merupakan beberapa saranan bagi yang ingin bersiar-siar
bersama dslr anda:

1. Kamera DSLR berukuran kecil /biasanya ditujukan untuk beginner seperti Canon 550D, Nikon D3100, 1100D dan sebagainya.
2. Lensa standard (kit lens) 18-55mm f/3.5-5.6 biasanya cukup lebar dan cukup panjang untuk foto jalan-jalan
3. Lensa telefoto zoom seperti 55-200mm f/4-5.6 (kalau di Canon 55-250mm) agak praktikal kerana ringan dan harga tidak begitu mahal
4. Lensa fix berbukaan besar seperti 50mm f/1.8.

Tiga jenis lensa yang disebutkan di atas adalah yang terbaik untuk kita bawa semasa kita keluar jalan-jalan. Tak begitu membebankan, dan harga yang sederhana.
Cubalah

 
Leave a comment

Posted by on November 15, 2011 in Photography Tips

 

Tags: , ,